PERSONAL

Descobreix la faceta personal de l'Emma

Combino totes les facetes que m’ha permès la vida quadrant una agenda minut a minut. Em diuen “dona multitasca”, però el secret el tinc amb el gran equip al darrere, tant familiar, científic, laboral com esportiu! No espero que el tren de les oportunitats pari just a la porta, vaig a buscar allò que m’interessa i lluito pel que m’importa. Si pel camí m’equivoco, aprenc dels errors, busco solucions i continuo. Parar és defallir. Non Stop!

Paral·lelament a la vida laboral i familiar mai he deixat de fer esport i, tot i que vaig començar a competir passats els 20 anys, encara ara competeixo a nivell internacional en curses d’ultra resistència. Des d’un inici he fet de tot: triatlons, duatlons, ironmans, maratons i ultramaratons de muntanya, BTT, esquí de muntanya o raids d’aventura.

Casada amb el David, tenim 3 fills, la Irina, el Martí i la Mariona. Entre les guàrdies a bombers, ser mare, competir per tot el món i gaudir intensament de la Cerdanya, he pogut acabar el doctorat en Enginyeria Biomèdica i cofundar diverses empreses relacionades amb la salut i l’esport.

"COMBINO SER MARE, CIENTÍFICA, EMPRENEDORA, BOMBERA PROFESSIONAL I ESPORTISTA D'ULTRAFONS"

QUAN NEIXEN ELS FILLS, COMENÇA UNA NOVA ETAPA A LA VIDA

Quan la mare és àvia i la filla és mare. El sentiment envers els fills/es és descomunal, tot és proteccionisme i responsabilitat. Primer va venir la Irina, i 2 anys i 6 mesos més tard la Mariona i el Martí... bessons  (quan ens ho va dir el ginecòleg vam estar dues nits sense dormir!). Tenir-los als 3 ha estat el millor que m'ha passat a la vida!

Quan de ben petits, mig adormits els agafava en braços per portar-los al seu llit, es despertaven, m'abraçaven i em deien: "t'estimo mama", tot es fonia al meu interior, no tenia paraules, només ganes de plorar. Llàgrimes de felicitat.

Amb els fills cada dia és un raid, una escola viva on aprenc lliçons que enlloc més m'ensenyen. Quan en despertar al matí em veig envoltada de la gent que m'estima i estimo, que m'abraça, em diu "bon dia" i em fa un petó, em sento amb salut, energia i sé que encara puc donar molt de mi. Sovint em pregunto: per què de vegades penso que no en tinc prou, si ho tinc tot?

Set anys més tard vaig entrar per oposició interna als GRAE (Grup de Recolzament d'Actuacions Especials) per fer serveis que no són el foc de pis o el foc forestal, l'accident de trànsit o l'assistència tècnica. Els GRAE's van a buscar gent perduda, ferida o malauradament morta en un entorn no urbà o en un escenari hostil, de difícil accés o impossible d’assitir sense eines com les cordes i els aparells específics de treballs verticals. Però després de patir un ensurt amb l'helicòpter i viure altres situacions de risc vaig decidir, l'any 2014, tornar de bombera de parc a la Seu d'Urgell on actualment encara hi estic.

És una feina dura, que no tothom pot fer, però que alhora té un ingredient molt gratificant: et sents útil ajudant a la gent i això et fa feliç.

a fINALS DEL 2018

Em van diagnosticar a través d’una biòpsia un liquen esclerós* als llavis vulvars. Em van tractar amb cremes de corticoides fins que, a principis del 2020, les cremes ja no em feien res i tot el que em receptaven empitjorava la pell de la vulva, el mal era tant gran que em va deixar immòbil al llit.

Després de ser visitada per 5 ginecòlegs i 2 dermatòlegs que no van trobar durant més de 4 mesos el que podia tenir, els especialistes en vulva Dra. Cararach i Dr. Fusté van fer biòpsies i RMN trobant un carcinoma vulvar** en els llavis i més cèl·lules malignes als ganglis inguinals. Tots vàrem quedar sorpresos, ja que és poc usual i apareix en dones majors de 70 anys. Jo ho associo al liquen que tenia de feia un any i mig, a la fricció de córrer i la bici, a l’abús de les cremes amb corticoides, al tipus de teixit esportiu que toca als llavis vulvars i sobretot, a l’estrès. És un conjunt de moltes coses, i sé que al càncer no li podem penjar l’etiqueta d’una sola causa, és multifactorial.

El 17 de juny del 2020 em van poder fer una cirurgia impecable extirpant les cèl·lules malignes dels llavis (vulvectomia total) i dels ganglis inguinals (linfidenectomia inguinofemoral radical bilateral).  

QUAN LA VIDA ET DÓNA UNA NOVA OPORTUNITAT,
T'ADONES DE COM D'AFORTUNADA ETS

QUAN LA VIDA ET DÓNA UNA NOVA OPORTUNITAT,
T'ADONES DE COM D'AFORTUNADA ETS

QUAN LA VIDA ET DÓNA UNA NOVA OPORTUNITAT, T'ADONES DE COM D'AFORTUNADA ETS

De com has viscut amb una ceguesa constant, de com pots viure més plenament, amb una consciència diferent. Ara em llevo i penso en les coses que encara em queden per fer amb els meus, els moments que podem viure junts.

Veig la malaltia com un camí pel creixement espiritual i personal. Començo el dia agraïda, feliç, amb ganes de donar amor i rebre'l. I encara que les paraules que ara surtin per la meva boca sonin cursis, tenen una força enorme, perquè em fan sentit completa tot i que ja no tinc una part molt íntima de mi.

No deixaré de fer esport, no deixaré de tenir projectes, d'investigar i publicar, però jo i el meu entorn més proper ha agafat una nova prioritat i una altra velocitat.

Si per alguns, aquest despertar ha pogut ser el confinament, per mi ha estat un mal que m’ha immobilitzat durant setmanes, que m’ha provocat molt i molt dolor, que m’ha consumit per la incertesa del no saber què tenia, però que finalment m’ha donat una nova oportunitat. I no la penso desaprofitar. Agraïda per sempre.

Gràcies

*Liquen esclerós: El liquen esclerós és una dermopatia inflamatòria crònica i progressiva que habitualment afecta la regió anogenital. Es caracteritza per l'aparició d'una marcada inflamació en la dermis, aprimament epitelial i altres canvis dermatològics com una hiperplàsia epitelial i hiperqueratòtic i amb menor freqüència un edema de la dermis papil•lar. El símptoma més freqüent en la malaltia activa és la picor associada a una irritació i sensació dolorosa.

**El càncer de la vulva és un tipus rar de càncer (no arriba ni al 4% dels tumors malignes trobats en dones). Es forma en els genitals externs de la dona, a la vulva, i creix lentament durant anys. Moltes vegades no té símptomes al principi. La manifestació clínica pot ser unifocal (nòdul, pàpula, úlcera, 40% llavi major, 20% llavi menor, 10% clítoris,15% periné o 10% extenses) o multifocal (un 5% del total). El tractament varia, depenent de l'estat general de la salut i de l'estat del càncer i pot incloure cirugia, radioteràpia, quimioteràpia o teràpia biològica. 

Dermatosis inflamatòries de la vulva (Liquen esclerós, liquen plà y liquen simple crònic). AEPCC Guías, 2016. 56 p.ISBN: 978-84-617-6416-7.

Inspiració per molts